Podobne artykuły

  • Glapiński: na przyszłym roku wzrost gospodarki niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity

    W przyszłym roku wzrost gospodarki będzie niższy niż na obecnym, lecz przyzwoity, blisko naturalnej stopy wzrostu między 3,5-4 proc. - mówił na środę na konferencji prasowej po posiedzeniu RPP prezes NBP Adam Glapiński.

  • Chcemy kupować coraz więcej mieszkań, nawet bez rządowego programu

    W półroczu 2017 r. banki udzieliły 108 tys. kredytów mieszkaniowych, tj. o 5,7 proc. więcej niż na 2016 r. Dobre wyniki wiązano na ogół z programem MdM. a może jednak słusznie?

  • Wielka Brytania namawia palaczy do przejścia na e-papierosy

    W przyszłym miesiącu na brytyjskiej telewizji widzowie zobaczą kampanię przekonującą palaczy do rzucenia palenia używając papierosów elektronicznych. Autorem spotów był rządowa agencja do spraw zdrowia publicznego.

  • Urząd Lotnictwa Cywilnego zaniepokojony odwołaniem lotów przez Ryanaira

    Prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego na piśmie do irlandzkich linii lotniczych Ryanair wyraził "duże zaniepokojenie" na związku z odwołaniem przez tego przewoźnika rejsów do Polski - poinformowała rzeczniczka ULC Karina Lisowska.

Dodany przez Mirosław Popławski, czwartek, 30 12 2013

Na czym polega proces liofilizacji?

Ostatnio jednak także produkuje się żywność liofilizowaną dla codziennego domowego stosowania jako najbardziej zdrową, zawierająca wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego odżywiania.

Stosuje się ją również w: laboratoriach chemicznych, biotechnologii, archeologii, zakładach farmaceutycznych. Liofilizowana żywność jest lekka i co bardzo ważne, zachowuje wszystkie witaminy, składniki odżywcze i minerały. Liofilizacja (ang. freeze dried) jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizowane produkty charakteryzują się bardzo dobrą wchłanialnością przez organizm i rozpuszczalnością. Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Stosuje się do tego mieszaniny chłodzące lub ciekły azot. Zniszczone materiały mrozi się do bardzo niskich temperatur a potem suszy w taki sposób aby pominąć fazę ciekłą. W latach 50-tych XX w. dla potrzeb kosmicznych i wojskowych został wymyślony proces liofilizacji żywności. Proces liofilizacji stosuje się do regeneracji zalanych i zniszczonych, zaatakowanych przez robaki i grzyby, dokumentów, zbiorów bibliotecznych, archiwów, książek. Produkowana żywność liofilizowana przeznaczona jest głównie dla sportowców i podróżników. Polega ona na wysuszaniu i zamrożeniu produktów nieodpornych na ogrzewanie.
Więcej informacji dotyczące procesu liofilizacji, a także ofertę żywności liofilizowanej takiej jak: owoce liofilizowane, grzyby liofilizowane, produkty ekologiczne liofilizowane, przyprawy liofilizowane i warzywa liofilizowane przejrzycie na witrynie firmy Liogam - http://www.liogam.pl.

Fotorelacja

żywność
jedzenie
konserwacja żywności