Gastronomia

Rodzaje miodu i jego właściwości

Artykuły powiązane: catering, gastronomia, jedzenie

Rodzaje miodu i jego właściwości

(...) do właściwości leczniczych wytwarzanych przez pszczoły produktów, można śmiało powiedzieć, że są one nie do przecenienia i wspomagają leczenie wielu schorzeń. Weźmy pod uwagę chociażby miód lipowy. Do najważniejszych cech charakterystycznych tego miodu należy działanie przeciwgorączkowe. Ponadto jest stosowany w leczeniu przeziębienia oraz grypy. Posiada także właściwości, dzięki którym łatwiej zasypiamy i lepiej radzimy sobie ze stresem. Nie ulega więc wątpliwości, że miód lipowy jako środek (...)

Dodany przez Waldemar Treliński, czwartek, 17 02 2015

Kawa - kawał historii

Artykuły powiązane: catering, gastronomia, restauracja

Kawa - kawał historii

(...) kafehauzami. Kawa palona z początku była oczywiście napojem dla bogatszych ludzi, ale z czasem stała się bardziej popularna i dostępna była dla mniej zamożnych ludzi. W chwili obecnej na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw z różnych krajów. Naturalnie najlepiej wybierać tą świeżo paloną. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się kawa Arabica. Arabica jest to bardzo popularny gatunek kawy w Polsce, który pochodzi z Etiopii. Kawa arabica bardzo często nazywana jest górską kawą, ponieważ hodowana jest właśnie w górskich plantacjach. Arabika jest synonimem kawy o najwyższej jakości.  Ziarna kawy arabica są podłużne, posiadają zielonkawy kolor i mają prostą bruzdę. Najlepsze ziarna tej kawy zawierają około 1,5% kofeiny. Warto zaznaczyć, że w (...)

Dodany przez Waldemar Treliński, czwartek, 19 07 2014